misterul zilei

Il stim cu totii pe Cabral. Este  vedeta, sportiv, actor, om de televiziune, om de afaceri, blogger si, pe langa toate astea, este si un om sensibil.

fericirea_1Sensibil, zic, pentru ca publica pe blogul sau articole ce iti ating sufletul; are si o categorie, pe blog, ce se numeste “de sufletel“. A publicat saptamana aceasta un articol numit “Mi-am cautat fericirea…. Text substantial, plin de sensibililtate si, ca tot restul blogului sau, fara diacritice. Nu, nu-i un pacat sa scrii fara diacritice. Chiar daca ar fi, nu ar fi acesta un subiect de blog. Atunci? Ce-mi pasa mie de diacriticile lui Cabral? Imi pasa, pentru ca, in marea de cuvinte fara diacritice, am gasit asta:

fericirea_2

sa-mi dai formã sufletului

Stim ca nu scrie cu diacritice, adica nu are obisnuinta de a-si configura tastatura pe limba romana, nu are obisnuinta de a cauta literele romanesti pe tastatura. Ce inteleg eu de aici? Inteleg ca acel ã a ajuns acolo din greseala. Cum anume? De exemplu, prin copy&paste.

Desigur, folosirea copy&paste nu inseamna ca nu este el autorul textului. Putea, foarte bine, sa lucreze cateva zile la text, apoi sa il publice pe blog. Curiozitatea m-a facut, totusi, sa il intreb pe Google daca stie ceva despre: “sa-mi dai formã sufletului” (nu omiteti ghilimelele, altfel veti obtine rezultate foarte diluate). Initial Google o sa omita unele rezultate foarte asemanatoare; cereti sa le vedeti si pe acelea, pentru ca, unde e vorba de texte publicate, asemanarea este de mare importanta.

Ce gasim? Il gasim pe Costin Tanasescu fericirea_3avand acelasi text, aceeasi melodie, dar alt titlu. Este chiar mai sus decat Cabral in lista rezultatelor, desi data publicarii articolului este cu o zi dupa data articolului lui Cabral. M-as intreba cat de greu e sa schimbi data unui articol, dar vad data comentariilor si mi-este clar ca nu a fost nici o manipulare acolo.

Mai gasesc si HYDE PARK & CC. Desi eu nu am gasit acolo textul in cauza, Google l-a gasit la un moment dat, ca, de n-ar fi, nu s-ar povesti. Nu?

fericirea_4

Lipseste o concluzie? Nts, altfel n-ar mai fi mister :>

6 Comments

 • cabral.ro 2013-12-10 Reply

  Hai ca mi-ai dat de treaba… mai bine nu spuneai nimic, nu aflam, nu ma mai apucam de trimis mailuri si instiintari.
  Totusi… mersi pentru atentionare.

  • ketherius 2013-12-10 Reply Author

   Io-s curios de ce apare HYDE PARK C&C in cautarea dupa acel text…

 • Cudi 2013-12-10 Reply

  Daca si la nivelul asta se ia cu copy paste… Naspa. Aveam o parere buna despre Cabral.

  • ketherius 2013-12-10 Reply Author

   Nu poti sa stii cine a scris textul, nu din atata lucru. E clar numai ca Tanasescu a publicat dupa Cabral. In rest, e speculatie.

   Si, pana la urma, nu toti au harul de a scrie din prima un text, cei mai multi dintre noi trebuie sa treaca prin mai multe ciorne pana ajung la forma publicabila.

   • Cudi 2013-12-10 Reply

    Pentru mine e clar ca Tanasescu a copiat dupa altcineva, fara sa mentioneze sursa. Articolul e in dezacord cu restul blogului pe parte de stil, constructie si abordare. Stiu, insa, ca e o diferenta intre “ă” si “ã”. Da, alt calculator, windows, mac etc. Exista explicatii. Insa apare astfel si atunci cand copiezi textul din alta parte. Sincer, ce conteaza? Cum ziceam, aveam o parere buna despre Cabral, pana cand a inceput emisiunea aia trista cu Casa Ibacka.

    • ketherius 2013-12-10 Reply Author

     Sa recapitulam: avem o litera care nu se potriveste cu restul articolului/blogului; rezulta ca litera aia a fost adusa din alta parte. De unde? Nu stiu, dar stiu ca cineva a publicat acelasi text – la o zi dupa Cabral si fara diacritice. Stiu ca si o pagina de Facebook a avut acelasi text (conform Google), dar nu il mai are – sau nu am avut eu rabdare sa merg destul de departe in timp (am mers numai pana in noiembrie).

     Ar mai trebui lamurit cine a publicat pe Facebook, cand si de ce nu mai e vizibil textul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: