web analytics

javra – sau cum sa furi de la aia care au luat de la aia care au luat de la ei

Ati auzit de javra.eu? Nici eu, dar este in blogroll la Spanac. Desigur, acest simplu detaliu este suficient pentru a imi forma parerea despre javra. Hai, totusi, sa aruncam o privire pe blogul lui, daca nu pentru altceva, macar pentru a fi fair-play.

Ne ducem la pagina “Despre“. Ne zice ca americanii ii sarbatoresc ziua de nastere – un mod copilaresc de a spune ca e nascut pe 4 iulie. Nu, nene, nu pe tine te sarbatoresc americanii, ei habar nu au ca existi. A fost sportiv – desi asta e un fel de a spune. Mai degraba a incercat cateva sporturi si nici unul nu a fost de el. Sau, probabil, nu a fost in stare de nici unul. Nu-i nimic, daca sport nu e, probabil e cariera.

As! De unde? A facut “ceva inginerie si proiectare“, dar, din nou, nu a fost sa fie. Nu-i nimic, incearca altceva: jurnalism. A invatat meserie “in redactia unei publicatii de succes“. Normal, stiti vreun ziarist care sa fi admis vreodata ca ziarul la care a scris e de doi lei? Daca e sa il intrebi, chiar si Mircea Badea ar zice ca n-a luat bataie de la Teodor Emanuel.

Aparent, meseria invatata la si pentru publicatia de succes nu a fost destul pentru dl. javra, pentru ca a trecut la “facut carti“, specificand si ca acestea sunt “mai ales beletristica“. Desigur, pentru a nu lasa cititorii sa creada ca face cate o partida de carti cu vecinii, la scara.

Ne da si o fina sugestie despre orientarile sale politice, intr-o fraza aiuritoare. Cica e apolitic, dar voteaza. Cei pe care ii voteaza, castiga alegerile; cu toate acestea, lui ii pare rau ca au castigat. De asemenea, daca nu ar fi votat, tot i-ar fi parut rau. Ultima parte o inteleg, restul – nicicum.

Autobiografia sumara sfarseste cu “De ce scriu? Fiindca asa am fost invatat si, daca n-as face-o, mi-ar lipsi.” Asa a fost invatat, carevasazica! Oare cand s-a invatat? Cand incerca sporturile? Cand studia ingineria? Sau cand proiecta? A, m-am prins: la publicatia de succes!

Hai sa vedem cum scrie.

Pe 23 mai 2013, javra publica acest articol: http://javra.eu/cat-de-bizar-poate-fi-sexul/. Ne facem ca nu bagam de seama cuvintele stalcite (si publicatiile de succes mai au litere mancate, nu-i asa?) si ne uitam la continut si la data. Textul este o culegere de stiati-ca-uri, cele mai multe nestiute. Wow! Va dati seama cata cultura? Va dati seama cat a citit javra pentru a aduna aceste bucatele de informatii (care, sa fim realisti, ne ies in cale extrem de rar) cat pentru un articol?

Fac o pauza si simt cum ma copleseste admiratia pentru eruditia javrei. Scuze, monser, dar dumneata asa iti semnezi articolele: javra. Pardon, cu litera mare: Javra.

Impresionat “de regele Edmond al Angliei” care “a luat măsuri aspre împotriva supuşilor infideli“, am cautat pe Google “regele Edmond al Angliei a luat măsuri aspre împotriva supuşilor infideli“. Printre rezultate, gasim doua articole ale Realitatea.net, articole care contin aceeasi informatie si care au fost publicate inainte articolului Javrei – cel mai recent pe 3 mai 2013.

Ce inteleg eu de aici este ca Javra este o javra. Jurnalismul invatat la publicatia de succes nu este altceva decat plagiat: cauti ce au scris altii, copiezi, mai schimbi doua-trei cuvinte la un paragraf si gata! Esti jurnalist. Nu doar ca esti jurnalist, ci esti jurnalist la o publicatie de succes, pentru ca, spre deosebire de amarastenii care afla stirile si le pun in cuvinte originale, tu doar Ctrl+C, Ctrl+V, niste backspace-uri si adaugi o mana de cuvinte. Luati aminte, fraierilor, asa se face treaba!

Asadar, vorba straveche “cine se aseamana, se aduna” este, din nou, confirmata. Impresia proasta facuta de faptul ca Javra se afla in blogroll-ul lui Spanac este confirmata de insusi Javra si de articolele sale.

P.S. De curiozitate, am incercat sa descalcesc istoria articolului. Am ajuns la urmatoarele:

Adica Javra a furat de la Realitatea.net, care a luat de la cerceteaza.com, care a furat de la Realitatea.net.

Hilar.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *