Despre permisul de conducere în Canada

Permisul de conducere emis în România poate fi folosit în Canada vreme de trei luni, după care stai pe tuşă până obţii canadian driver’s licence. Pentru asta dai testul teoretic (partea bună e că ăştia nu încurcă iţele cu variante multiple de răspuns) şi, dacă îl iei, poţi conduce cu un şofer cu drepturi depline în dreapta. Fără picătură de alcool în sânge şi nu între miezul nopţii şi 5 dimineaţa. În continuare, aplici pentru a fi scutit de aşteptarea de un an până la examenul de traseu, apoi planifici marele test. Pe care, din câte am observat, mai toţi îl pică la prima încercare, din diverse motive.

În Canada sunt semne şi reguli de circulaţie noi, ca de exemplu: index

 • La semafor faci dreapta pe roşu (sau stânga, dacă e sens unic), după ce te opreşti la linia de stop şi dai prioritate ca şi cum ai fi la semnul de stop (dacă eşti în examen şi nu încerci să faci dreapta, cu stop la linie, acordare prioritate şi tot tacâmul, te pică);
 • Atunci când schimbi banda, faci dreapta sau stânga, trebuie să întorci capul peste umăr (shoulder check), asigurându-te că nu e nimic în unghiul mort – vreun biciclist, vreun motociclist etc. E cam enervantă mişcarea asta continuă a capului, dar e imperioasă dacă vrei să treci examenul. Numai eu ştiu cum mi-am sucit capul în spate stânga şi în spate dreapta în timpul testului de traseu, dar asta e, dansezi după cum cântă legislaţia, cel puţin până te vezi cu permisul în mână.
 • Poţi parca maşina la minim 5 metri de o intersecţie, acolo unde nu este vreun semn care interzice manevra.
 • 4 Way, 3 Way Stop-urile, unde toţi opresc la linia de stop şi pleacă în ordinea sosirii. Practic, te uiţi la roţile tuturor – în ce ordine se opresc din mişcare la linia de stop.

Cartierele sunt presărate cu părculeţe cu locuri de joacă pentru copii, playground zones, unde viteza nu trebuie să depăşească 30 km/h şi unde poliţiştii aplică amenzi usturătoare. Dacă dai examenul de traseu şi nu observi respectivul semn (se mai întâmplă să fie obturat de crengile vreunui pom, cum am păţit eu), respectiv “goneşti” cu 36 la oră în zonă playground, ai comis-o, eşti picat.

“Unsuccessful” te vei dovedi şi dacă obstrucţionezi traficul atunci când ieşi de pe o străduţă de cartier, opreşti la semnul de stop şi te pune examinatorul să faci stânga pe un bulevard sufocat de trafic, pricina fiind învecinarea cu unul dintre cele mai căutate mall-uri la 1.300.000 locuitori, drum cu trei benzi pe sens. După vreo două minute de aşteptare, examinatorul mi-a atras atenţia că ezit prea mult. A doua oară, am plonjat în intersecţie cu scârţâit de roti, iar el n-a mai notat nimic în formularul de examen.

Majoritatea maşinilor de aici au transmisie automată, aşa că nu e mare scofală condusul în sine, cât înţelegerea şi respectarea priorităţilor, regulilor ce se impun de-a lungul drumului. Nu e greu, nu e nici uşor. Cum spunea Ricu, instructorul cu care am învăţat să conduc în România, atenţie mare la boul din spate, la prostul din faţă şi nu uita că factorul uman e vulnerabil, imprevizibil şi stupid.

e9f5461587d4935c629a2f4cf73ec5f2

 

3 Comments

 • Iuliana 2016-07-06 Reply

  Conform site-ului https://saaq.gouv.qc.ca/en/drivers-licences/foreign-drivers-licence/

  If you are travelling in Québec, you may drive with your foreign driver’s licence for 6 consecutive months if your licence:

  is valid
  authorizes you to drive the type of vehicle that you are using
  VEHICLES THAT YOU MAY DRIVE

  You may drive any type of vehicle, as long as the licence issued by your country of origin authorizes you to.

  • ketherius 2016-07-07 Reply

   Bună, Iuliana,

   În primul rând, tu ne arăţi ce se întâmplă în Quebec, iar Cudi vorbeşte despre Alberta. În al doilea rând, tu ne arăţi ce poate face un turist (travelling in Québec), în timp ce Cudi este rezident permanent – tocmai invers.

   În Alberta, treaba stă aşa:
   “If your driver’s licence was issued elsewhere in Canada or in another country, contact an Alberta Registry Agent to find out how to get an Alberta driver’s licence.

   Unless you are a full-time student, you will probably need to exchange your original driver’s licence for an Alberta licence within 90 days of moving to Alberta. If you move from one province to another, you will need to get a new driver’s licence and register your vehicle in your new province or territory.”
   (Sursa: http://www.albertacanada.com/opportunity/living/transport-driver-licence.aspx)

   Adică, dacă permisul tău a fost emis în altă ţară, trebuie să obţii un permis albertan în 90 de zile – excepţie făcând studenţii, care nu sunt turişti, dar nici rezidenţi permanenţi nu sunt. De ce 90 de zile? Pentru că după cele 90 de zile permisul nu mai este valabil şi, dacă eşti prins, e ca şi cum ai conduce fără permis.

  • Cudi 2016-07-07 Reply Author

   Salut, Iuliana! Dacă eşti turist în Alberta, poţi conduce cu permisul din România nu doar 6 luni, ca în Quebec, ci 1 an, dacă ai IDP (International Driving Permit – http://www.servicealberta.gov.ab.ca/1741.cfm ). Însă eu am scris articolul din perspectiva proaspătului statut de rezident permanent, caz în care ai voie să conduci maxim 90 de zile cu permisul românesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: