Windows-ul nostru cel de toate zilele

În lumea conectată de azi, computerele sunt tot mai expuse amenințărilor digitale. Conectate la Internet sau nu, riscul infectării cu programe nedorite continuă să crească.  Dacă în 2004 dura 20 de minute până când un computer cu Windows XP expus la Internet era infectat, în numai patru ani, în 2008, timpul a scăzut la 4 minute. Acum, că nu mai sunt actualizări de securitate, timpul a ajuns de ordinul secundelor.

Ce putem face?

Actualizări

Cel mai important pas în a ne proteja computerul cu Windows este să fim la curent cu actualizările de securitate. Dacă licența ne este OK și WGA (Windows Genuine Advantage) ne lasă, putem folosi mecanismul integrat de actualizare – Windows Updates.

Dacă WGA insistă, din greșeală, desigur, că Windows-ul nostru nu este activat în mod corect, folosim Autopatcher și suntem protejați. Autopatcher determină versiunea de Windows instalată, identifică toate patch-urile necesare, le descarcă și le aplică, fără să repete erorile făcute de WGA.

Dacă nu avem conexiune la Internet, sau dacă avem o conexiune cu limită de trafic (rar întâlnită în România, dar utilizatorii de Mi-Fi știu la ce mă refer) și multe computere de actualizat, putem folosi WSUS Offline Update. Acesta ne lasă să ne creăm pachetul de actualizări, pachet pe care îl ducem la computerul izolat și acolo îl executăm, actualizând computerul fără conexiune la Internet.

Bun, metodele astea ne actualizează sistemul de operare. Ce facem cu restul de programe folosite? Unele programe se actualizează singure (Firefox, Adobe Acrobat, Skype), altele nu. Dacă ai instalat programele prin Ninite, atunci e simplu: rulezi din nou programul de instalare și acesta îți va actualiza toate programele ce au versiuni mai noi. Dacă nu… folosești un program de patch management (nu am verificat niciunul, așa că nu fac recomandări), ori verifici tu periodic, ori (dacă ai prea mulți bani sau ești companie) folosești un serviciu ca Flexera sau SolarWinds Patch Management.

Antivirus

Al doilea pas în protecția computerului ce rulează Windows este folosirea unui antivirus. Eu consider că nu există nimic mai bun decât Bitdefender și l-am instalat pe computerele mele și ale familiei (doar pe cele cu Windows). “De ce Bitdefender și nu altceva?” este o discuție separată ce vreau să rămână separată.

Browser și blocarea reclamelor în browser

Deoarece majoritatea atacurilor vin prin Internet, folosirea unui program mai sigur pentru interacțiunea cu Internetul este esențială. Eu recomand browserele bazate pe software scris de Mozilla Foundation: Firefox, SeaMonkey, PaleMoon. PaleMoon și Firefox au și versiuni pe 64 de biți, dar PaleMoon nu folosește aceleași extensii ca și Firefox. Prin urmare, eu folosesc Firefox.

Chrome nu este o opțiune pentru mine din mai multe motive. Pe de o parte, folosește mult prea multă memorie. Pe de altă parte, este optimizat pentru benchmark-uri (teste) de JavaScript și, într-adevăr, la teste iese în frunte. Problema este, însă, că acele teste nu sunt modele de utilizare zilnică și nu sunt reprezentative pentru felul în care folosim browserele zi de zi. Să alegi o unealtă după un criteriu ce nu are legătură cu folosirea acelei unelte este cel puțin greșit.

Alt motiv pentru care nu folosesc Chrome este telemetria – informații despre mine pe care Chrome le trimite la Google. Mai punem la socoteală și faptul că are mai puține extensii și că face foarte dificilă blocarea reclamelor (Google din ce credeți că trăiește?) și a scripturilor din pagini.

Safari și Opera sunt acum clone de Chrome, așa că nu avem alt browser de încredere în afară de Firefox.

Pentru blocarea reclamelor, este bine să folosiți cel puțin AdBlock Plus. Ghostery aduce un plus de securitate și privacy, dar complică experiența de navigare. Amândouă sunt extensii de Firefox și au o mulțime de alternative. Multe asemenea alternative ademenesc utilizatorii cu grafice și teste ce arată (evident!) că produsul lor folosește cu 5% mai puțin timp de procesor sau cu 20MB de memorie mai puțin. Mi se pare penibil să alegi o unealtă ce economisește 20MB de RAM, când tu risipești 300MB folosind Chrome – fix scump la tărâțe și ieftin la făină. Și nici nu îmi place să îmi fac zilnic de lucru ca să rezolv un bug sau un altul al unui program nou, ce nu s-a maturizat. Una peste alta, eu recomand soluții ce și-au dovedit valoarea și seriozitatea în timp.

Telemetrie și privacy

De la Windows 95 încoace, toate versiunile de Windows raportează la Microsoft din ce în ce mai multe lucruri despre noi. Uite, de exemplu, ce raportează Windows 10 (și se pare că se vor “actualiza” și Windows 7 și 8 să facă la fel):

Deci, în ordine: locația ta (unde te afli), tot ceea ce se vorbește pe lângă computer și date de diagnostic (pare benign, dar cuprinde toate programele pe care le pornești și tot ce scrii pe computer). Pe lângă asta, îți lipește un “advertising ID” la toate cererile făcute de browser, astfel încât orice website să te identifice în mod unic și neechivoc. Și ce dacă? Păi atunci va fi posibil ca să ți se reconstituie toată activitatea online, orice site vizitat, orice comentariu lăsat etc. Mai mult, degeaba mergi tu prin proxy, cu alt nickname și cu altă adresă de e-mail, să te războiești cu cineva, logurile de la webserver te vor da de gol din cauza lui advertising ID. Dacă în loc de o păruială în comentarii, tu lași comentarii politice într-o țară cu regim dictatorial, te-au prins, mulțumită telemetriei introduse de Microsoft.

Putem scăpa de telemetrie? Teoretic, dacă dăm banii pe Windows 10 Enterprise, ni se va da voie să oprim telemetria. Teoretic. Practic, va trebui să credem Microsoft pe cuvânt.

Așa că, practic, vă invit să mergeți la http://www.getblackbird.net/, să downloadați Blackbird și să vă protejați computerul cu Windows de spionii de toate felurile. Eu am făcut-o.

Și, de final, am o întâmplare interesantă. Un prieten din România, ce are aplicațiile de Facebook și Facebook Messenger instalate pe telefon, a întrebat un măcelar despre o mașină de tocat industrială. Atât, a întrebat prin viu grai, în limba română – nu a căutat pe Internet, nu a scris e-mail, nu a trimis SMS. Acasă, când a intrat pe Facebook, a observat că Facebook îi servea reclame la mașini de tocat industriale…

À bon entendeur salut!

31 Comments

 • klaus 2017-04-13 Reply

  Microsoft “poate” pentru că-s prea mulți ca mine. De ce crezi că pe piață nu s-a impus în competiție alt sistem de operare?

  • ketherius 2017-04-13 Reply Author

   Ei, dar s-a impus. Cel mai răspândit sistem de operare, ca număr de dispozitive, este Android, adică Linux.

   • klaus 2017-04-15 Reply

    Android e un produs făcut de cei ce au făcut și Linux? Fuck! Parcă-s venit de pe altă planetă.

    • ketherius 2017-04-15 Reply Author

     Android e făcut de Google, dar este un Linux cu o interfață grafică specializată și cu o mașină virtuală (Dalvik) ce execută aplicațiile Android.

     • klaus 2017-04-17 Reply

      Keth, ce părere ai de kaspersky?

      • ketherius 2017-04-18 Reply Author

       Ei bine, în 2001 cei de la Softwin (cei care fac Bitdefender, atunci numit AVX) erau fericiți că au scăpat de concurență. De ce? Pentru că cel care era inima echipei de la RAV, Costin Raiu, a plecat la Kaspersky, lăsând echipa RAV în derivă.

       În 2003, GeCAD a vândut RAV lui Microsoft, care l-a redenumit Windows Defender și l-a introdus în distribuția de bază de Windows.

       În concluzie, am o părere foarte bună despre Kaspersky, au un produs de top și au oameni capabili în echipă.

       Preferința pentru Bidefender este un pic subiectivă: pune mai puține întrebări și nu prea ia decizii greșite (nu blochează programe de care am nevoie, nu blochează comunicarea când joci un joc online, înțelege că un fișier e muncă și nu virus etc.). Și, important pentru mine, nu mă freacă la cap cu “vaaaaai, ai versiunea gratuită, hai să te actualizăm la versiunea plătită, ca să ai muuuuult mai multe avantaje“. Tace și își vede de treabă.

 • Elena 2017-04-13 Reply

  Era un documentar ARTE cum au luat oameni la întâmplare și le-a zis tooot despre ei. Inclusiv preferințele, ce cumpărau cu cardul, tooot, aflând din computer, etc. Așa că nu mă obosesc să mă protejez de ăștia mari care dacă vor oricum pot afla tot. 🙂
  Uneori ne mai lasă impresia că suntem liberi și neinfluențați.

 • Elena 2017-04-13 Reply

  Mi se pare că în viitor translatorii vor rămâne fără job. Au inventat și un dispozitiv care traduce automat, instant, ceea ce vorbești în altă limbă.

  https://futurism.com/skype-can-now-translate-your-voice-calls-into-10-different-languages-in-real-time/

  • ketherius 2017-04-13 Reply Author

   Skype e făcut de Microsoft. Ce calitate crezi că au traducerile alea? Poți să îi iei în serios abia după ce folosești serviciul și nu îți poți da seama că e tradus de computer.

 • Lotus 2017-04-13 Reply

  Eu scriu de pe un desktop unde rulează Windows XP pe 32 de biți. Nu mai rețin când l-am instalat ultima dată. Ca soluții de securitate folosesc un firewall gratuit și ocazional varianta gratuită de Sandboxie. Nu folosesc nici un antivirus propriu-zis.

  Pe sistemul meu, Chrome este mult mai rapid decât Firefox. Extensii se găsesc acum din belșug, Chrome fiind cel mai popular browser. Gestiunea memoriei este uneori o problemă: dacă am multe pagini deschise, browserul eliberează pe câteva din memorie, iar atunci când trec la ele le reîncarcă. Lipsa de actualizări este o altă problemă: Chrome nu mai primește actualizări pentru XP din aprilie 2016, adică de un an, iar alternativele bazate pe Chrome care își fac actualizări sunt potențial instabile. Nici Firefox nu va mai suporta XP-ul: luna trecută am fost anunțați că versiunea 52 va fi ultima care va rula pe XP și va mai primi actualizări de securitate până în septembrie. PaleMoon, de asemenea, a sistat dezvoltarea variantei pentru Atom/XP. Confruntat cu atâta lipsuri ale unui sistem de operare deja antic și având ceva cunoștințe despre cum aș putea să-l schimb, un cititor s-ar putea întreba de ce nu trec la o versiune mai nouă. Răspunsul este, după cum probabil n-ați intuit, lenea.

  Totuși, primul loc pe lista mea de așteptare este ocupat de Windows 7, nu de 10, deoarece ultimul are o mulțime de opțiuni de tracking/spionaj, iar unele, spre deosebire de cele listate de tine, nu pot fi dezactivate. Evident, M$ duce o politică tot mai agresivă și urâtă în noile sale versiuni de Windows, care sunt, în plus, tot mai prost concepute, adresându-se maimuțelor și nu oamenilor. Nivelul, adică, scade continuu.

  Legat de pățania prietenului tău din România, o să fac o nouă trimitere la Cetin. Nu ca s-o supăr pe Cudi sau pe Renata, ci pentru că Cetin a abordat săptămâna trecută același subiect – al aparentelor coincidențe digitale. Iar dacă opiniile lui Cetin pot fi criticate, un lucru nu i-l puteți pune sub semnul întrebării, și anume traficul. Ori atunci când ai trafic, ai și cititori care să poată confirma.

  • ketherius 2017-04-13 Reply Author

   Fereastra aia cu opțiuni era ceea ce oferea Microsoft. Blackbird dezactivează toate opțiunile de telemetrie/tracking, pe toate versiunile de Windows.

   Sub aspect pur tehnic, Windows 10 este la fel de stabil ca și Windows 7, dar consumă mai puține resurse, de unde preferința mea pentru el. Cu Blackbird, și Windows 10 este utilizabil.

   Despre coincidențe digitale nu pot să vorbesc, pentru că nu mi se întâmplă. Combinația mea de sistem de operare, antivirus, securitate, securitate în browser, adblock și puțină atenție când dau click pe ceva m-au scutit de infecții sau coincidențe digitale – pe mine, pe Cudi, pe părinți și chiar și pitica noastră folosește internetul fără să producă probleme.

 • ketherius 2017-04-13 Reply Author

  Firewall-ul meu pune pe lista neagră orice adresă de IP care încearcă să se conecteze pe un port pe care n-ar trebui să încerce. Practic, cineva care încearcă să găsească un geam deschis pe care să intre se va găsi pe lista neagră timp de 24 de ore.

  Bun. Pe servere există între 250 și 1500 de asemenea dubioși în fiecare zi. Pe firewall-ul de acasă, în schimb, numărul lor creștea. Când am ajuns la 130.000, am schimbat ISP-ul. 130 de mii de adrese diferite care încercau să intre în rețeaua mea de acasă. Cineva – guvern, instituție de trei litere, cineva foarte hotărât – era intrigat că nu poate să intre în routerul meu și a tot încercat vreo doi ani de zile, până am schimbat ISP-ul. Aici este mai bine, pentru că ISP-ul face, undeva mai sus de mine, ce făcea și routerul meu. Prin urmare, numărul infractorilor a scăzut până aproape de zero.

 • Iosif 2017-04-14 Reply

  ketherius,ma întreb ce va deveni aceasta societate supertehnologizata,daca printr-un fenomen oarecare (cosmic ori voit de cei din “Olimp”),ar cadea în ‘pana’ toti satelitii de pe orbita terestra ? Bineînteles este un scenariu la care ma gândesc de ceva vreme discutând cu fiul meu care este efectiv ‘drogat’ de acest VIRUS PLANETAR de care se pare ca lumea devine din ce în ce mai dependenta. Cred ca suntem f.f. aproape de un cataclism mondial,provocat de ,dumnezeul acestui veac “Mamona” lucrarea omului fara credinta în superioritatea lui Dumnezeu “omul faradelegii” acest tradator-vânzator de HRISTOS,”Antichrist” (Religia-stiinta,politica militara,si politica financiara mondiala) acest Nou Imperiu Mondial (Noul Babilon) N.O.M.,despre care si pruncii din clasele primare stiu,însa putini îl mai stiu pe M.Eminescu,G.Enescu,M.Viteazul,Decebal etc…

  • ketherius 2017-04-14 Reply Author

   Dacă vom fi capabili să folosim tehnologia ca pe un mijloc de a ne ușura viețile, lăsându-ne timp pentru simplitate și pentru spiritualitate, va fi bine, vom putea evolua.

   Dacă tehnologia va continua să fie un scop în sine, distrăgându-ne de la scopurile noastre și crescând complexitatea existenței noastre zilnice, atunci suntem pe un drum periculos.

   • Elena 2017-04-15 Reply

    Uau, nu mă așteptam să zici asta, Keth. 🙂
    Paradoxul e că tehnologia ar trebui să ne lase mai mult timp liber, mașină de spălat automată, mașină de gătit, tocat, mixat, robot, etc. Dar de fapt suntem din ce în ce mai ocupați: tv, fb, tel vorbim cu orele, etc. Duminica nu mai e duminică că tot mai facem treburi, etc.

   • Iosif 2017-04-15 Reply

    Vezi tu,ketherius,cât de relativa este aceasta viata ? Punând la fiecare fraza în fata acest “daca”,ce conditioneaza viata în toate aspectele ei,se evidentiaza incertitudinea în care se zbate întreaga omenire,cu toata revolutia tehnico-stiintifica contemporana,care nu e capabila sa ofere nici o singura certitudine privind originea si sensul vietii decât una singura si sigura; evolutia spre moarte.
    Singura conjugarea Verbului Être,(A Fi) la toate (timpurile si persoanele) ne va lumina Calea spre descoperirea si activarea genei nemuririi a (tineretii fara batrânete si viatii fara de moarte),iar aceasta a facut-o doar Un Singur Om^,nascut din femeie,Hristos. A trai asemeni Lui înseamna a renunta la sine (Ego) sacrificându-ti geniul cu care esti dotat (mostenirea genetica) în favoarea semenilor,IUBINDU-I asa cum te iubesti pe tine însuti,si facându-le ceea ce ti-ar pace sa-ti faca ei tie.Restul sunt detalii ! 🙂

 • Lotus 2017-04-14 Reply

  De linux ce zici?

 • ketherius 2017-04-14 Reply Author

  Am avut mari speranțe, cândva. Mama, de exemplu, are Linux pe laptop și nu vrea să audă de Windows.

  De când cu systemd, în schimb, am renunțat la orice idee de Linux. Eu, cum ziceam, folosesc OpenBSD.

 • Lotus 2017-04-14 Reply

  Adică un sistem de operare salvat de la înec de autorul Trilemei? 😀

  • ketherius 2017-04-14 Reply Author

   Salvat? Pe dracu’! A cumpărat niște publicitate ieftină, atâta tot. Faptul că tu crezi că a fost vreun salvator arată că a fost o investiție bună.

   • Lotus 2017-04-15 Reply

    De unde știi ce cred eu?

    • ketherius 2017-04-15 Reply Author

     Adică afirmi lucruri pe care nu le crezi? Ești tu așa de parșiv?

    • Lotus 2017-04-15 Reply

     A cumpărat niște publicitate, e adevărat, dar nu chiar ieftină, ci de vreo 20000 de dolari + plata articolelor. Cam asta cred eu.

     • ketherius 2017-04-15 Reply Author

      Nu trebuie să fie ieftină pentru tine, ci pentru cine plătește. Și ieftin se definește și în raport cu cât ar costa să obții aceeași expunere prin alte moduri de publicitate.

      Dacă mă gândesc bine, a fost un chilipir pentru el.

      • Lotus 2017-04-16 Reply

       Păi ieftin se definește în raport cu prețul pieței, nu cu banii tăi. Eu zic că a plătit mult și nici n-a obținut foarte mare expunere: câteva articole, pierdute în negura timpului. A avut la un moment dat și o pagină pe Wikipedia, care i-a fost ștearsă pe motiv că nu îndeplinește criteriul notabilității.

       • ketherius 2017-04-16 Reply Author

        Right…

 • Elena 2017-04-15 Reply

  Pentru calculat coeficientul de inteligență gratis.

  http://mensa-romania.ro/testari-mensa/test-online/

  • Elena 2017-04-15 Reply

   Și pentru vorbitorii de engleză: http://www.mensa.org/workout.php

   • ketherius 2017-04-15 Reply Author

    De la adresa asta: “This quiz is provided for entertainment purposes only; it is not an IQ test. “

    • Elena 2017-04-15 Reply

     Vor să-l faci pe cel cu bani. Întrebările sunt ok, la final primești punctaj, deci e ok. Fă-l pe cel în română.
     Mai bine zi-ne în care categorie te încadrezi:
     A) ‘dăștept’
     B) longeviv
     * B) cică conform unor statistici cei care sunt foarte inteligenți trăiesc mai puțin (probabil se consumă mai mult. Factorul stres). 🙂

Raspunde

%d bloggers like this: