web analytics

Cum să fii penibil în trei paşi simpli

… articol cauzat de reacţia subiectului acestui articol.

Pasul 1

Publici pe Facebook un filmuleț în care îți uzi trei degețele prefăcându-te că te speli și declari ca fiind risipă faptul că apa de la robinet curge cât este necesar ca să te speli corect pe mâini (conform CDC și Health Canada):

l-aș fi oprit după câteva secunde, nu după DOUĂZECI

Pasul 2

După câteva zile, supărată că Schwarz Gruppe GmbH – proprietarul Kaufland, al doilea retailer din lume (după WalMart) și având o cifră de afaceri de 80 de miliarde de euro în 2015 – nu te ascultă pe tine (blogger de frunte, profesionist și A-lister, formator de opinie publică hunedoreană) și nu schimbă robineții din toaletele din magazinul din Deva, publici încă odată o filmare în care îți uzi iar trei degețele și proclami, din nou, grija pentru mediu, înfierând risipa iresponsabilă a companiei germane și declarând:

16 sau 17 secunde a curs apa. Mult mai mult decât ar fi fost necesar!

Pasul 3

Văzând că apa trebuie să curgă douăzeci de secunde și ar fi un risc la adresa sănătății publice să curgă mai puțin timp, te apuci și scrii un articol pe blog în care îți inventezi scuze și motive, neuitând să contrazici logica și bunul simț în același timp.

Hai să vedem:

OK, poate că este recomandat să te săpunești 20-30 de secunde, dar când e iarnă și apa aia este rece ca gheața, parcă nu îți vine să zăbovești prea mult la chiuvetă cu mâinile și așa înghețate.

Poate nu îi vine ei, dar asta nu înseamnă că alții nu se spală corect. De asemenea, robineţii aceştia vor funcţiona şi la vară când, poate, îi va veni să zăbovească mai mult cu mâna în apă. Sau, cumva, pretinde să fie instalați robineți de vară și de iarnă, pentru conveniența bloggerilor?

Și să fii mega-germofob și tot realizezi că e redundant să te speli pe mâini timp de cinci minute,  doar ca apoi să ieși din baie punând mâna pe două clanțe pe care au mai pus mâna sute de alte persoane înaintea ta.

Hmm… Un adevărat “germofob” (dacă ar exista acest cuvânt, ar desemna o persoană ce se teme de orice microb) nu ar deschide ușa cu mâna proaspăt spălată, existând mai multe metode de a deschide ușa fără să te contaminezi de la ea – folosești cotul, folosești un șervețel de hârtie etc. Totul e să vrei, că metode există. Dacă te resemnezi atât de ușor, înseamnă că nu îți prea pasă de ceea ce trăiește pe mâinile tale.

Dar eu nu am criticat spălatul pe mâini. Nu știu de unde au tras unii concluzia asta.

Păi nu a zis nimeni că ea critică spălatul pe mâini. Ceea ce am zis este că nu se spală îndeajuns de bine pe mâini.

Ce am criticat eu a fost risipa de apă. 17 secunde x 2 = 34.

Pe de o parte, de ce 17 secunde x2? Aaa, știu! Apasă cu mâna stângă butonul și se spală pe mâna dreaptă, apoi apasă cu mâna dreaptă și se spală pe mâna stângă! Sau se spală odată, observă că cele trei secunde de spălat nu au rezolvat problema și se mai spală încă trei secunde? Sau se spală, observă că apa nu se oprește odată cu ea și repetă procesul pentru a-l filma? Oricum aș întoarce-o, nu are sens să înmulțești cu doi.

Pe de altă parte, avem următoarele afirmaţii contradictorii:

Ca să te speli pe mâini cu săpun și să te clătești, nu îți trebuie mai mult de 15-20 de secunde.

şi

Ce am criticat eu a fost risipa de apă. 17 secunde x 2 = 34.

De ce sunt contradictorii? Presupunem că se spală pe mâini așa cum ea însăși spune că trebuie să o faci, adică 15-20 de secunde. Bun! Ne amintim că, mai sus, a afirmat că apa curgea, în total, 20 de secunde. Dacă adunăm timpul necesar spălării cu timpul cât apa curge risipindu-se, obținem timpul total de curgere a apei.

Deci: 15 + 17 = 20. Adică 32 = 20. Cum acest lucru este imposibil, hai să vedem ce este posibil:

  • timpul de spălat pe mâini este de circa 20 de secunde – ADEVĂRAT, pentru că știm de la CDC, de la Health Canada și de la medicul de familie.
  • apa a curs nefolosită timp de 17 secunde – ADEVĂRAT, pentru că ne-a demonstrat cu filmarea.
  • Ce am criticat eu a fost risipa de apă. – nu pot fi toate trei adevărate în același timp, nu?

 

Având robinete care oferă 20 de secunde de apă, oprind-o automat după aceea, Kaufland a procedat corect atât din perspectiva sănătății publice (îți lasă destul timp să te speli corect), cât și din perspectiva protejării mediului și a resurselor (oprește automat apa, împiedicând risipa).

Dacă vrem să îmbunătățim ceva, putem transmite Kaufland că am văzut prin alte locuri cum robinetul automat pornește apă călduță, ca să te îmbie la spălat, dar asta este altă discuție.

Dar

Dacă mai ai nevoie de apă, mai apeși o dată butonul.

Nu! Când apeși butonul ca sa dai drumul la apă, mana cu care îl apeși este nespălată. Dacă trebuie să îl apeși încă o dată sau încă de două, nouă, nouăzeci și nouă de ori, mâna în curs de spălare se contaminează din nou de la butonul apăsat de mâini nespălate. Este esențial ca, de la începutul până la sfârșitul spălării, să nu mai atingem butonul.

Nu e treaba noastră dacă subiectul nostru se spală pe mâini sau nu, nu e treaba noastră dacă se spală bine sau nu. Dar devine treaba noastră când, bazată pe obiceiul ei de a se preface că se spală, cere ca sănătatea publică să fie pusă în pericol. Devine treaba noastră când o persoană neavizată și neinformată pretinde să dicteze schimbări în curtea altuia, mai ales că aceste schimbări ar costa bani și ar supune alți oameni unor riscuri de sănătate. De unde atâta tupeu?

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *