web analytics

Arca celor 9

Într-unul dintre comentariile articolului precedent, Renata menționa câteva specializări ale presupușilor colonizatori din sistemul solar Trappist-1. Haideți să ducem mai departe ideea asta, cu un nou exercițiu de imaginație.

Pe naveta spațială care va decola mâine, să zicem, încap doar nouă oameni (cred că atâția suntem și noi, cei de aici). Nouă oameni care vor trebui să se descurce singuri pe noua planetă întreaga lor viață, până când, după fix 100 de ani, o altă navetă spațială trimisă de pământeni va verifica situația lor, respectiv dacă condițiile sunt, într-adevăr, prielnice pentru umanitate. În scenariul nostru ipotetic, odată ajunși la destinație, coloniștii nu vor avea acces la o bibliotecă prin intermediul căreia să obțină răspunsuri, ajutor – coloniștii vor depinde în mare măsură de informațiile, cunoștințele dobândite de-a lungul educației, formării lor profesionale. Nouă oameni, nouă martiri ai umanității. Nu discutăm aici despre ponderea femeilor în grup, despre vârstă, despre rasă, despre copiii ce se vor naște sau alte asemenea subiecte posibile. Ci doar despre profesiile, meseriile pe care cei nouă ar trebui să le aibă astfel încât grupul să obțină cele mai bune rezultate (inclusiv și pentru aparent banala reușită de a supraviețui cât mai mult timp). Nouă oameni, nouă profesii – care să fie acestea?

Încep eu: fără a sta mult pe gânduri (de unde și posibilitatea ca formula mea să nu fie tocmai ideală), cred că profesiile, competențele profesionale ale celor nouă colonizatori ar trebui să fie următoarele:

 1. Medic
 2. Soldat tactician (ăsta va organiza apărarea în caz de forță majoră, dar va fi și cel care vânează pentru mâncare)
 3. Biolog (zoolog, botanist)
 4. Inginer mecanic
 5. Inginer constructor
 6. Chimist
 7. Fizician
 8. Cărturar / istoric (unul care să consemneze tot ce se întâmplă, să scrie despre istoria întregului proiect, să lase generațiilor viitoare un fel de jurnal al colonizatorilor, precum și informații despre planeta Pământ, despre umanitate etc.)
 9. Psiholog (pentru a ajuta echipajul să supraviețuiască stresului adaptării la noua planetă)

Puteți veni cu propria formulă a echipajului sau puteți argumenta de ce o anumită specializare din cele numite de mine sau de alții este de prisos, respectiv cu ce profesie ați înlocui-o.

57 Comments

 • Harlechina 2017-02-27 Reply

  Scenariul tău ipotetic nu e verosimil. O astfel de navă care ar decola MÂINE nu ar pleca fără câteva computere încărcate cu toate cunoştinţele importante din toate bibliotecile lumii.
  E aiurea să trimiţi coloniştii fără aşa ceva, depinzând numai de cunoştinţele dintr-un anumit domeniu existente în capul unui singur om. Că poate ăla moare pe drum. Sau la câteva zile după sosire.
  Oricât de SF ar fi, un scenariu ipotetic trebuie să fie plauzibil.

  În versiunea propusă pe tine, în locul medicului ar trebui să plece Iisus Hristos. Sau, oricum, un nemuritor care poate învia morţii. 😀

  • ketherius 2017-02-27 Reply

   Aici este vorba despre un exercițiu de imaginație, ce nu are aceleași constrângeri de verosimilitate ca un roman SF. Lipsa bibliotecii este una din ipoteze exercițiului și are rolul de a preveni rezultate de genul “nu contează specializarea, că vede pe YouTube cum se scoate un apendice inflamat”.

   • Harlechina 2017-02-27 Reply

    Păi am răspuns şi ca exerciţiu de imaginaţie. În loc de doctor trebuie neapărat un nemuritor care poate învia morţi. Fiindcă îmi imaginez că oricare dintre ceilalţi poate muri prematur şi subit, caz în care se duce naibii şandramaua, Sau şe şubrezeşte urât de tot.

    • Cudi 2017-02-27 Reply Author

     Oricum vor muri cei 9 -- mai devreme sau mai târziu. Poate apucă să facă și câțiva copii, care vor crește mari până ajunge ce-a de-a doua navă. Poate nu. Dar nu despre asta e vorba. Nu despre absurdul situației, ci despre profesiile, meseriile care ar conta într-o situație de genul. Care credem noi că sunt acelea.

    • Lotus 2017-02-27 Reply

     Harle, Pământul e devastat de un război nuclear ce distruge tot sistemul de comunicații prin satelit și deci inclusiv internetul. Radiațiile sunt în creștere, nava aia e ultima speranță și nu ai timp, ca națiune, să aștepți, că dușmanul e la poartă. Sau îi trimiți cu tot cu baza de date a internetului, dar presupui că pe drum se poate defecta, așa că mai bine să alegi meseriile considerând că nu vor avea la dispoziție acea bază de date când vor ajunge. Nu contează scenariul, ideea e să iei o decizie în contextul dat.

     • Harlechina 2017-02-27 Reply

      OK
      1. medic generalist, foarte bun diagnostician
      2. chirurg
      3. chimist
      4. hidrolog
      5. zidar
      6. tâmplar
      7. biolog
      8. inginer energetician
      9. inginer TCM-ist
      Nu e nevoie de soldat/vânător -- cu puşca poate să tragă oricine, iar în caz de pericol major (băştinaşi ostili, animale agresive) un singur om oricum e prea puţin. Şi 9 oameni tot prea puţini sunt.
      Nu trebuie nici cărturar/istoric, ştiu toţi să scrie, pot să noteze ce fac, ce descoperă.
      Nici psihologul nu e urgenţa zero: Dacă au instinct de supravieţuire sănătos, se adaptează. Dacă nu, şi un psiholog poate claca.
      Şi i-aş lăsa să-şi ia cu ei câte-o carte de specialitate, adică oricâte or avea la îndemână, pe acasă,
      Şi, ca să aibă cât mai mulţi copii, aş trimite mai multe femei decât bărbaţi.

     • Harlechina 2017-02-27 Reply

      Erată: am citit articolul lul Lotus şi mi-am dat seama că am uitat fermierul. Cred că e neapărat necesar.
      Nu prea ştiu în locul cui să-l pun. Dar că ar putea ţine locul biologului.
      Şi sex la liber. Cred că ar ajunge doi bărbaţi, că femeile mai au şi ciclu, mai sunt şi gravide… ŞI ar fi de dorit să fie gravide cât mai des.

      • Cudi 2017-02-27 Reply Author

       De acord cu sexul la liber. Atunci pică și prostituata lui Lotus.
       Harley, cum să renunți la biolog în favoarea fermierului? Până găsește fermierul pământ fertil, dacă găsește, veți mânca ce găsiți. Biologul va putea să-și dea seama dacă sunt otrăvitoare fructele, plantele de acolo sau care păianjen e periculos. Biologul acoperă o grămadă de subdomenii esențiale -- botanică, zoologie, genetică. Chiar e biologul primul de care te-ai lipsi?

     • Harlechina 2017-02-27 Reply

      Erata eratei: cred că ar putea ţine locul…

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      Să se consemneze că n-am nimic împotriva sexului la liber.

     • Harlechina 2017-02-27 Reply

      Cudi, e foarte puţin probabil să nu existe pământ fertil. Dacă nu există, nu-s nici plante pe care să le identifice biologul, poate doar niscaiva cactuşi…
      Pământul trebuie eventual defrişat şi doar până atunci trebuie să fie cei nouă culegători.
      Dar cred că şi biologul ar putea da rateuri în privinţa unei flore şi faune necunoscute.
      Însă, dacă păstrăm biologul, renunţăm eventual la hidrolog.

      În privinţa meseriilor, nu ştiu totuşi dacă sunt de ajuns doi bărbaţi. Dar să zicem că ăia ar fi zidarul şi dulgherul. Fermierul ar putea fi femeie, dacă o ajută tot restul trupei la săpat, la arat…
      Poate le dai voie să ia cu ei şi nişte roboţei. Sau vreo combină, vreun tractor… 🙂

      Dacă le dai calculatoare trebuie şi programatorul lui Lotus…
      Cred că trebuia să oferi mai multe informaţii în enunţ.

      Dar gata, eu mă retrag din discuţie, din lipsă de timp. Revin la articolul următor.

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      Harlechina, atunci când nu există un context foarte bine definit, îl poți defini tu. Eu de exemplu mi-am definit un context (luăm ceva tehnologie, niște navete, ne gândim și la posibilitatea de a pleca de acol dacă ceva nu-i bine) și am construit pe el. Ia-ți ce context vrei, dacă sursa nu precizează detaliile. Și dacă nu-i place, îi spui că trebuia să fie mai explicită, sau îți susții contextul. În fond, alegerea contextului poate fi și ea o parte din răspuns -- nu ne putem gândi toți la același lucru.

 • Iosif 2017-02-27 Reply

  De-L veti lua pe Hristos în nava vietii,El va rezolva toate problrmrle supravietuirii fericite,eterne,caci el a biruit moartea si lLocuinta ei,învingând relativitatea spatio-temporala ptin sacrificiul Sau,prezentându-ne o noua forma a existentei,elevate în Duh si Adevar,Absoluta,atemporala,indestructibila în IUBIRE ! 🙂

  • Lotus 2017-02-27 Reply

   Probabil și dacă îl vom aduce aici, în comentarii, ne va lămuri orice disensiuni. Îl inviți tu?

  • Cudi 2017-02-27 Reply Author

   Iosif, n-au băgat ăștia mântuitorul în nomenclatorul de meserii. Dar, cum zicea și Lotus mai jos, îl poți lua în suflet, nu se pune la număr.

 • […] impropriu spus arcă, deoarece nu vorbim de salvarea Pământului, ci de colonizarea altei planete, dar fie. Premiza […]

 • Iosif 2017-02-27 Reply

  Pai e cu mine în permanenta de ceva vreme.Este singurul meu prieten si frate,iar comunicarea între noi,o realizam prin frecventa revelatiei Duhului Sfant,pe lungimea de unda a Cuvântului revelat de Dumnezeu Tatal Creator,oamenilor alesi înainte de întemeierea lumii,care ne-au transmis din generatie în generatie legea Absoluta a Iubirii neconditionate sacrificatoare,scrisa în Cartea Vietii Mielului si în ADN-ul celor alesi de EL .

  • Lotus 2017-02-27 Reply

   În cazul ăsta, cred că îl putem lua cu noi în suflet, fiecare, și deci nu ocupă nici un loc fizic. Ne mai rămâne deci să distribuim 9 locuri.

 • Lotus 2017-02-27 Reply

  Și dacă nu există animale pe planetă? Adică nu avem ce vâna și de ce ne apăra. În acest caz, am luat cu noi un bodyguard a cărui singură calitate stă în forța fizică?

  • Cudi 2017-02-27 Reply Author

   Am citit acum articolul tău și am văzut că ai scos mecanicul, cărturarul și soldatul din ecuație, introducând fermierul, prostituata și programatorul. Pe ăștia trei introduși de tine i-aș schimba fără să clipesc pe-un Rambo.

   Forța lui fizică va conta indiferent dacă sunt sau nu pericole pe acea planetă. Va căra bolnavul în brațe până în fața doctorului, va aduce probe pentru biolog de la 10 km depărtare, va ajuta mecanicul, constructorul.

   • Lotus 2017-02-27 Reply

    Dat fiind numărul mic de membri ai echipajului, toți vor trece prin câteva probe fizice eliminatorii. Iar un fermier și un programator robuști îl bat pe Rambo-ul tău. Practic, soldatul nu aduce nimic pe plan intelectual, în timp ce forța fizică este un atribut destul de comun.

    În istorie, rolul soldatului l-ar putea juca animalele puternice din junglă. Dar uite că în lupta dintre forță și inteligență, inteligența a câștigat. Programatorul ar putea programa mașina să care singură piatra. Sau ar putea face un robot.

   • Lotus 2017-02-27 Reply

    De altfel, eu am zis că munca fizică și apărarea vor fi sarcini comune. Nu te poți aștepta, realist vorbind, ca soldatul să care și ceilalți să scrie cu pixul pe hârtie.

    • Cudi 2017-02-27 Reply Author

     Un expert în apărare poate salva pielea tuturor. Eu zic că e greșit să nu îl iei pe navă plecând de la presupunerea că s-ar putea să aterizezi într-un mediu inofensiv.
     Prostituata și programatorul sunt în plus -- dacă solul nu este fertil și nu sunt animale -- ce faci cu fermierul? La fel și prostituata, ai urcat-o degeaba pe navă. În caz de forță majoră, ai nevoie de cineva pe care să te poți baza, care știe ce face, nu-ți stă mintea la futut.

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      N-o poate. În primul rând că dacă expertul în apărare este soldat, atunci nu-i expert în strategie, iar dacă-i general, atunci nu va fi confortabil cu munca fizică. 🙂 Și oricât de Rambo ar fi, e un singur om. Nu poate face nimic dacă vă atacă un trib întreg, vă omoară pe toți, chiar dacă sunteți toți veterani de război. Singurele atuuri ce vă pot ajuta sunt mintea (de ex abilitatea de a negocia, poate vă dați drept zei) și armele. Tot ce trebuie este să fiți inteligenți în modul cum le utilizați. Iar aici, tradițional, soldații sunt cei care execută, nu care iau decizii inteligente. Deci simpla disciplină ostășească nu te ajută la nimic acolo. Te-ar ajuta dacă ar fi o armată, nu un om.

      Solul trebuie să fie fertil, altfel nu te duci acolo. Dacă există condiții prielice vieții, o atmosferă, apă, atunci ăsta-i rolul fermierului, să creeze ferme care să prospere. Altfel, vă puteți lua adio, că fără animale cum trăiți? Că dacă nu există floră nu există nici faună, plantele apar înaintea animalelor în lanțul evolutiv, fiind mai simple.

      Programatorul poate adapta diferitele mașini și aparate pe care le ai acolo, le poate da sarcini noi. Poate repara chestii. Poate face stații radio prin care să comunicați. Poate improviza. Poate decripta mesaje lăsate de alieni pe planetele învecinate sau chiar acolo. Poate decodifica limbajul populației indigene. Poate programa calculatoarele de bord ale navetelor sau eventualii roboți pe care îi luați cu voi. Etc etc.

      • Cudi 2017-02-27 Reply Author

       Programatorul întocmește programe pe calculator. N-are calculator sau roboți? Atunci freacă menta.
       De impovizații și reparații se ocupă inginerul meu mecanic. Lotus, nu mai amesteca meseriile.

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      Cudi, la Automatică și Calculatoare (Cluj) se învață și partea de software, și partea de hardware, dai examen și din fizică, înveți și cum se face un circuit, nu numai cum se programează. La Babes Bolyai înveți într-adevăr doar software. Doar am precizat în articol că trebuie să știe și hardware, nu numai software. Trebuie să se priceapă și să repare circuitul. Lucru la care se mai poate pricepe și astronautul, respectiv fizicianul.

      Voi aduceți ceva tehnologie cu voi. În cel mai rău caz, e naveta însăși. Un programator poate rescrie computerul navei rămasă inoperabilă să facă altceva. Poate aveți nevoie de un controller care să coordoneze irigarea automată a unor parcele de teren. Să pornească apa când e secetă și s-o țină oprită când e ploaie. Sau poate plantele sunt sensibile acolo, au nevoie de apă din 2 în 2 ore. Chestia asta se face programând un mic cip în limbaj de asamblare sau limbaj mașină și o face respectivul programator. Cel care programează și cipul din ceasul de pe mână sau mașina de spălat.

      Sunt o mulțime de lucruri unde ați avea nevoie de el -- întreabă-l pe Ketherius.

      • Cudi 2017-02-27 Reply Author

       Din ce zici tu aici reiese că ne-am ști de-o treabă umplând nava cu programatori și prostituate care să-i înveselească.

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      Nu. În schimb, din comentariul tău reiese că nu știi să accepți o înfrângere. 🙂

      • Cudi 2017-02-27 Reply Author

       Am râs. Dar ce ți se pare că ai câștigat tu și am pierdut eu?

     • Lotus 2017-02-28 Reply

      Nimic. Dar urmărește și tu firul conversației: ai ținut-o tare pe inutilitatea programatorului, pentru ca, în final, să o dai pe extrema cealaltă, că deci ar trebui să umplem nava cu programatori și prostituate. Eu n-am zis asta. Am zis un programator și am argumentat de ce ar fi util. Dacă tu vrei să fii ironică pe chestia asta, treaba ta. 🙂

      • Cudi 2017-02-28 Reply Author

       Lotus, da, am fost ironică, am glumit în privința programatorilor.

       Pe de altă parte, ai o părere greșită despre psiholog, de vreme ce consideri că liderul, personalitatea cea mai puternică din grup îl poate înlocui. Practic, anulezi toate educația profesională a psihologului, cunoștințele lui dobândite în anii de facultate și de-a lungul studiilor postuniversitare. Ăla care aplanează conflictele și inspiră speranță este psihologul, spui tu. Pe undeva, e de înțeles: cu atâta maculatură psihologică pe net, gen “10 sfaturi pentru o viață fericită”, filme polițiste cu profileri FBI și cărți cu parafa “psihologie” în titluri sau categorii, mulți ajung să egaleze intuiția, echilibrul psihic și propriul discurs motivator cu a fi un bun psiholog. Cum rămâne cu Freud, Jung, Pavlov, Maslow, Binet, Piaget, Adler sau Milgram, crezi că liderul grupului i-ar putea înlocui pe oricare dintre aceștia?

     • Lotus 2017-02-28 Reply

      Cudi, eu nu sunt un mare fan al psihologiei. Și, de vreme ce nu i-am citit pe cei menționați de tine, nu mă pot pronunța pe marginea utilității lor. Poate mă convingi tu într-un articol nou.

   • Lotus 2017-02-27 Reply

    Am mai introdus și un aeronaut în locul psihologului, rol pe care i l-am transferat medicului.

   • Lotus 2017-02-27 Reply

    Aeronaut, astronaut, pilot spațial, whatever. Căpitan de navă.

   • ketherius 2017-02-27 Reply

    Să nu uităm de disciplină și de stăpânirea de sine. Un soldat își poate păstra calmul și salva situații mai mult decât un savant.

    Nu mai departe de anul trecut, la Fort McMurray au fost evacuați 88 000 de oameni și singurele victime au fost o adolescentă ce a pierdut controlul mașinii pe autostradă și încă cineva din mașina pe care a lovit-o. De ce? Pentru că acolo aproape fiecare familie avea un membru ce lucra în oil&gas erau obișnuiți cu starea de pericol continuu, cu exerciții de salvare etc.

    Cum zice și Cudi, un om cu experiența pericolului și a ieșirii din pericol este esențial.

    • Lotus 2017-02-27 Reply

     Mă, după părerea mea, nu e. Oamenii ăia vor primi arme. Li se vor face niște teste psihologice. Li se va face un instructaj. Vor trebui să locuiască zeci de ani, toată viața, singuri, pe o planetă pustire și mai puțin primitoare, lipsiți de confortul cu care au fost obișnuiți. Dacă în echipajul tău singurul capabil să-și păstreze calmul și să fie disciplinat este soldatul, atunci nu-i dau mari șanse acestui echipaj. Doar zic.

     • Cudi 2017-02-27 Reply Author

      Lotus, nu le mai amesteca. E vorba de meserii. Am văzut că tu ai cuplat psihologul cu medicul, aici ai trișat. O facultate face medicul și o alta psihologul. Soldatul e expertul în apărare. Am înțeles, nu-l iei.

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      Există și oameni care au temminat două facultăți, mai ales facultăți ce au legătură între ele. Date fiind condițiile, tu zici că trișez în timp ce eu zic că gândești limitat. În plus, un medic bun are un caracter puternic, deci poate juca foarte bine și rolul psihologului.

     • Cudi 2017-02-27 Reply Author

      Lotus, din câte știu eu, facultatea de medicină nu prea are legătură cu facultatea de psihologie.
      Sper doar să nu confuzi psihologia cu psihiatria -- care, da, e o ramură a medicinei.

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      Cudi, poate fi de meserie medic și cu competențe și abilități de psiholog. Renata par example îmi pare destul de aptă să citească oamenii și să vorbească cu ei. Altfel, nici eu nu pun foarte mult preț pe psiholog în situația de față, pentru că, vorba Harlechinei, poate și el claca. Nu o să ai timp să faci ședințe clasice de psihologie, în care să-i spui specialistului ce ai visat și el să te mângâie pe spate sau să îți spună că ai o problemă pe care trebuie să ți-o obiectivezi. 🙂 Acolo toți trebuie să fie caractere tari. Mai degrabă aș lua un preot decât un psiholog, deși nu l-aș lua nici pe ăla, dat fiind echipajul restrâns, dar probabil că ar fi mai de ajutor din punctul de vedere al consilierii spirituale decât un psiholog. Anyway, nu te îmbarci dacă simți că ai nevoie de un psiholog, că sigur vei claca. Iar dacă te îmbarci, reziști, bine, nu reziști, iar bine, nu poate sta cineva după tine. De aia am zis, totuși, să fie cupluri, nu neapărat sex la liber. Și prietenii.

     • Lotus 2017-02-27 Reply

      Acolo rolul psihologului va fi luat de personalitatea cea mai puternică, oamenii se vor îndrepta spontan către el. Dacă de exemplu căpitanul navei este foarte încrezător în el și inspiră siguranță, el va fi psihologul, indiferent de funcție, el va canaliza echipajul într-o anumită direcție, el va asigura echilibrul sufletesc necesar.

     • Cudi 2017-02-27 Reply Author

      Lotus, nu știu de ce echivalezi personalitatea dominantă cu rolul de psiholog. Pe principiul ăsta, îl recomanzi pe Corneliu Vadim Tudor drept psiholog care să redea încrederea în viață unor oameni copleșiți de împrejurări.

     • Lotus 2017-02-28 Reply

      În primul rând, de ce ai nevoie de un psiholog?

      În situația imaginată de noi, oamenii vor identifica un lider, iar acesta îi va mobiliza, îi va determina să lupte pentru a-și atinge obiectivele, să nu se dea bătuți etc. Plus că va aplana sau arbitra diferitele conflicte ce apar între ei. Va servi și drept model, va inspira speranță, va fi ascultat. Nu văd ce ar putea face mai mult un psiholog.

      Pe Vadim nu-l văd în rolul unui lider care inspiră forță, încredere și respect. Mai mult în rolul unui irascibil.

 • Renata Carageani 2017-02-28 Reply

  Pornind de la premisa că planeta e nelocuită de specii inteligente, deci nu trebuie cu-ce-ri-tă…
  Lista mea e:
  1. Medic urgentist -- știe suficientă medicină ca să pună un diagnostic și să facă o intervenție
  2. Psiholog -- căpuțul va fi primul „organ” vulnerabil
  3. Genetician genial -- ca să rezolvăm problema perpetuării speciei, fără să fim obligați la sex haotic 🙂
  4. Inginer constructor -- ca să nu trăim toată viața în scorburi și peșteri.
  5. Agronom -- ca să selecționeze plante comestibile pentru cultură intensivă, să ne ferească de cele toxice, să sperăm că știe și o brumă de chimie.
  6. Soldat din trupe speciale (gen Rambo) -- ca să ne învețe supraviețuirea în condiții limită, să ne apere de specii agresive și să vâneze
  7. Actor -- ca să nu uităm să râdem, să ne emoționăm, să fim oameni
  8. Bucătar -- ca să nu mâncăm toată viața pitulici la proțap
  9. Câine polițist -- ca să ne folosim de instinctul lui de-a anticipa un pericol, de mirosul lui și… ca să avem un prieten care ne iubește pe toți, necondiționat.

  • Cudi 2017-02-28 Reply Author

   După ce am citit comentariul tău, Renata, cred că aș lua și eu un artist -- actor sau cântăreț -- în locul fizicianului.

  • Lotus 2017-02-28 Reply

   Renata, există geneticianul ăla de-l menționezi? Că Pământul geme de prostie, cu fiecare nouă generație.

   • Renata Carageani 2017-02-28 Reply

    Nu există. Dar nici probabilitatea să trimitem noi o ecipă de colonizare pe o planetă nou-descoperită nu există!

 • Iosif 2017-02-28 Reply

  Citindu-va comentariile cu atentie,realizez câta lipsa de viziune si cât de limitati sunt oamenii în perceptia lor limitata de cele cinci simturi primare,lipsiti de revelatia divina,a ungerii duhovnicesti (perceptia celui de-al sacelea simt),oferita de Creator tuturor celor ce cred în jertfa Mielului,si-L iubesc sincer,din toata inima,din tot cugetul si cu toata puterea lor .

  • Cudi 2017-02-28 Reply Author

   Iosif, dincolo de limitarea noastră, tu tot n-ai spus pe cine ai urca pe navă (cu excepția lui Iisus, care este subînțeles în cazul tău).

   • Iosif 2017-02-28 Reply

    Pai,Cudi draga,daca Dumnezeu este cu noi,oricare propunere este buna dpmdv ! 🙂

 • ketherius 2017-02-28 Reply

  Eu cred că cea mai bună formulă ar fi asta:

  1. Medic
  Cineva trebuie să se ocupe de sănătatea coloniștilor.

  2. Soldat
  Este nevoie de cineva care să nu se panicheze ușor, cineva obișnuit cu pericolul, cineva care să evalueze orice situație, context din punctul de vedere al siguranței sau al expunerii la pericole externe. Dublează ca ajutor pentru biolog și chimist (aduce probe din zone periculoase) sau pentru ingineri (ajută la construcții).

  3. Biolog
  Este nevoie de cineva care să înțeleagă fiziologia celulei vii și să decodeze fiziologia vieții băștinașe. Ajută la înțelegerea biosferei locale și poate optimiza integrarea coloniștilor și a organismelor aduse de ei pe noua planetă. Dublează ca backup pentru medic.

  4. Chimist
  Cineva trebuie să poată identifica structura chimică a solului, a pietrelor, a lichidelor, a plantelor și a cărnii băștinașe, pentru a ne spune ce putem mânca și ce nu. De asemenea, cineva trebuie să știe cum să izoleze un compus dintr-un minereu și cum să sintetizeze eficient o anume substanță (de exemplu polimerul pentru imprimanta 3D a lui Lotus sau un liant ce poate înlocui cimentul, sau o substanță ce poate juca rolul hemoglobinei pentru un sânge artificial etc.) din ce se găsește în mediu. Este ajutor pentru biolog.

  5. Inginer mecanic
  Este nevoie de cineva capabil să proiecteze, să adapteze și să construiască mașini și utilaje cu care să se poată asigura siguranța, deplasarea, supraviețuirea și procesarea resurselor locale. Va fi backup pentru fizician și inginerul constructor.

  6. Inginer constructor
  Este nevoie de cineva capabil să proiecteze, să construiască și să întrețină structurile ce vor adăposti și apăra coloniștii, serele, instalațiile industriale (generare de oxigen, apă, extragere/procesare de minerale etc.). Va fi backup pentru fizician și pentru inginerul mecanic.

  7. Fizician
  Cineva trebuie să înțeleagă principiile pe care funcționează natura, pentru a putea genera noi unelte, pentru a putea identifica și exploata potențialele fenomene naturale speciale (magnetism natural puternic, radioactivitate, vânturi periodice, luminozitate în anumite benzi de frecvență) și a obține maxim de beneficii. Tot fizicianul poate inventa noi unelte, noi moduri de a pune în practică la scară industrială reacțiile puse pe hârtie de chimist, noi arme, noi tehnologii pentru folosul coloniei. Fizicianul va fi ajutor pentru biolog, chimist, soldat, ingineri. Va fi backup pentru ingineri.

  8. Cărturar, preferabil cu o bună cunoaștere a istoriei
  Este nevoie de cineva cu o vastă cultură pentru a scrie cronica colonizării, pentru a întreține restul echipajului, pentru a reaminti istoria celor ce sunt pe cale să o uite (pentru că istoria se repetă, negreșit) etc. Va fi acela ce va fi citit o mulțime de literatură, ce va ști să citeze un poet sau o fabulă, sau un istoric, cel ce le va putea distrage gândurile de la problemele tehnice de zi cu zi.

  9. Psiholog
  Este nevoie de un psiholog pentru a asigura sănătatea mintală a coloniștilor, pentru a observa din timp semnele prevestitoare în caz de probleme personale, pentru a preveni căderi nervoase în momente critice, pentru a dezamorsa sau preveni situații catastrofale de genul X se sinucide distrugând și sursa de oxigen sau apă potabilă pentru că Y l-a înșelat cu Z. Poate fi, teoretic, backup pentru istoric, dar nu și invers.

  • Renata Carageani 2017-02-28 Reply

   Ketherius, tu n-o să ajungi niciodată scenarist de film sf, pentru că ai mii de ancore raționale și de bun simț în realitate!

   • Harlechina 2017-02-28 Reply

    Aici te contrazic, Renata, pentru că un scenariu sf bun e o extrapolare cu mii de ancore raţionale şi de bun simţ în realitate. 🙂

    • Renata Carageani 2017-02-28 Reply

     Harley, cine a a pomenit de un scenariu bun?! 🙂

     • Harlechina 2017-03-01 Reply

      😆
      Deduc că scenariile sf bune n-au căutare. 🙂

   • Ketherius 2017-02-28 Reply

    Asta e, Renata, Hollywood-ul pierde. Aprecierea ta este binevenită!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *