web analytics

Epopeea Iuliu Bakcsi continuă

Zilele astea am râs cu un ochi şi-am plâns cu altul comentând acest interviu luat bloggerului Iuliu Bakcsi, un plagiator fără ruşine care merge până în pânzele albe, cu explicaţii dezlânate, în susţinerea propriei nevinovăţii. Am renunţat a mă mai contra cu d-lui, dată fiind investiţia inutilă de argumente, conchizând că-i prost ca noaptea. Tot n-am înţeles de ce autoarea interviului şi-a rezervat timp şi spaţiu virtual mirobolantului interviu, la fel cum n-am înţeles nici ce naiba ar putea citi pe la nenea ăsta pe site-uri. Dar ea-l citeşte de ceva vreme. Sau aşa spune, în virtutea politeţurilor blogosferice.

De ce florile mărului mai pierd şi eu timpul cu idiotul Bakcsi, scriind acest articol? Pentru că madam autoarea a mutat discuţia pe fb, în căutarea mântuirii  virtuale sau în speranţa unui reach mai mare, naiba ştie. Ideea e că, neavând-o în lista de prieteni, nu-i pot comenta/critica postarea de lady afectată.

Screenshot_12Introducere:

Trecem peste conţinutul propriu-zis al interviului pe care, personal, m-am străduit să îl citesc în diagonală de două ori (chinu’ de pe lume) şi ne scoborâm sub partea de comentarii paşnice, respectiv poposim acolo unde Ethos dezvăluie o trimitere către un articol plagiat. Care plagiat e evident până-n ceruri şi-napoi, dar pe care intervievatul îl scuză cum că ar fi luat dintr-un material didactic. Ăsta-i momentul de unde începe circul.

Screenshot_1Screenshot_2Conţinut:

N-am chef să pun poze cu toate aberaţiile acestui blogger, sper doar ca autoarea interviului să nu şteargă şi să nu modifice discuţia (de altfel, salvată în pdf pe desktop), ca să vă edificaţi singuri. În linii mari, plagiatorul Iuliu Bakcsi mormăie că ar trebui să ne supărăm pe alţii care au preluat integral textul împricinat, nu pe el, că dacă vrei articole originale trebuie să plăteşti, altfel ciocu’ mic, că să zicem mersi că am primit conţinut gratuit (wtf?!), că asta-i realitatea neoliberală în care ne scăldăm iar el e produsu’ ei (rebutul), că Petre Ispirescu a fost plagiator şi grefier (wow!), că el e ca un profesor care la sfârşitul orei de curs nu îţi specifică sursele din care au fost alcătuite materialele didactice. Da, cu un astfel de specimen ne confruntăm, despre aberaţia asta de replici vorbim, în urma căreia nu individul ăsta a reieşit toxic, ci eu, că i-am spus, în nemernicia-mi cunoscută, că-i prost şi pace. Dar m-am obişnuit.

Continuarea, după cum spuneam, se difuzează pe facebook, dar io n-am acces decât pasiv, că nu pot comenta. C’est la vie. Cel care a sesizat plagiatul a fost el însuşi acuzat de plagiat, cum că are poză de pe net la profil şi alte căcaturi dintr-astea.

Am înţeles că mormolocul ăsta, Iuliu Bakcsi, a câştigat concursuri în stânga şi-n dreapta. Mi-am zis: dă-o-ncolo, bre, că nu-l duce p-ăsta capul, sigur copiază. Şi am google-it vreo patru minute şi asta-i prima chestie ce mi-a picat în mână: acum vreo trei ani, spre exemplu, a participat la o campanie Blogal Initiative, pe care a câştigat-o (vreo 40 de participanţi, printre care unii chiar mişto). Toate cele trei articole participante sunt colecţii de fraze luate de pe net, puteţi verifica. Spre exemplu: articolul cu titlu agramat “Vrei sa fi “Cel Mai Promitator Brand Romanesc” ?” (măcar titlul nu-i furat… sau, mai ştii?), debutează pompos cu un text copiat de pe net.

Ce zice nea Bakcsi că i-a fătat mintea:

Screenshot_16

Ce concidenţă nefastă că alţii au gândit înaintea lui, cuvânt cu cuvânt, aceeaşi frază:

Screenshot_15

Al doilea paragraf al aceluiaşi articol începe cu următoarea frază: “Orice afacere, inclusiv una romaneasca, de obicei, parcurge 4 stadii: inceput, crestere, maturitate, declin. Intervalul de timp in care o investitie are un potential maxim de succes este denumit „fereastra oportunitatii”. O căutăm pe google şi iată ce găsim:

Screenshot_21Paragraful şase începe cu “Programul “Cel Mai Promitator Brand Romanesc” este o initiativa lansata de agentia de branding si design Seed Consultants pentru companiile private din Romania. Competitia ofera un program complet de consultanta de brand urmarind, in acelasi timp sa creasca notorietatea si importanta industriei romanesti de branding.” – text preluat de pe pagina sponsorului.

Cu astfel de articole Iuliu Bakcsi a câştigat laude, felicitări, campanii, premii, bani. Toate cele trei articole conţin, grosolan, paragrafe luate cu copy-paste de pe net. Ce florile mărului să citeşti la ăsta pe blog? Cât de inferiori trebuie să fie contracandidaţii ăstuia în concursuri, ca el să le câştige? N-au fost într-atât de inferiori în cazul exemplului de mai sus, dar, poate, au făcut greşeala să gândească cu capul lor (spre ex. Abisuri, Magda Manea, D-l Petre, Umograf, Daniel Botea).

Iar voi, ăia de-l pieptănaţi duios pe hoţomanul intelectual, faceţi un amar de bine omenirii şi nu mai ieşiţi din case în următoarea zi de vot, please?

Încheiere:

Bravo celor care i-au bătut obrazul boului, ruşine celor care îi născocesc rahaturi de scuze. Jos pălăria, tanti cu SF-ul şi Ethos, se ştie.

P.S. Am avut o viziune adineauri, în drum spre budă. Se făcea că, numărând plăcile de gresie de pe jos, am auzit nişte voci, abia perceptibile, care şopteau: “asta nu-i aia care s-a luat de cutărică?”, “vai de capul ei!”, “limbajul murdar”, “nu ştie cum să se mai bage în seamă”, “eu i-am dat block demult…”, “şi pe mine m-a făcut proastă!”, “ah, e o cunoştinţă veche… acum vreo cinci ani participa şi ea la concursuri”, “invidia o roade”, “nu o citeşte nici dracu'”, “îl pune pe bărbatu-su’ să scrie urât de noi”, “dă-i block de pe acum”, “ce apelative urâte foloseşte”, “cine se crede?!”, “attention whore”, “bine că face ea pe deşteapta”.

Apoi am tras apa.

 

24 Comments

  • Newparts 2016-07-29 Reply

    Bogdaproste 🙂

    • Cudi 2016-07-29 Reply Author

      Să fie primit.

  • Comentatoramator 2016-07-29 Reply

    Multumesc! Incantata de cunostinta. Nu te ridica, ramai unde esti.

    • Cudi 2016-07-29 Reply Author

      Nu m-aş fi ridicat, oricum.

  • ocsike 2016-07-30 Reply

    Eu zic sa scrieti un advertorial, gratis, cu texte preluate de la el, fara link. Sa vedem daca daca ii convine 😀

    • Ethos 2016-07-30 Reply

      I-am propus eu, aici. A zis că este în regulă.

    • Newparts 2016-07-30 Reply

      Da mai ocsike stau si ma gandesc ca am mai descoperit un IMACULAT care toata viata lui a trait pe o insula pustie in armonie cu natura, poate mai imaculat si mai virgin ca ethos, mai destept si mai frumos ca tanti cudi. 🙂
      Sa-ti reimprospatez memoria. In urma cu 2000 de ani poporul a eliberat un hot, in prezent, verificati-va aplicatiile pe care le-ati utilizat sau le utilizati fara sa platiti licenta, amintiti-va filmele si muzica pe care le-ati vazut si vizionat fara sa platiti un cent, hainele si produsele contrafacute pe care le-ati achizitionat ca erau mai ieftine si lista poate continua.
      Adevarul este relativ, depinde cum te afecteaza. 🙂

  • Rodica 2016-07-30 Reply

    Intr-o tara normala ar trebui ca personajul numit Iuliu Bakcsi sa cedeze premiile castigate pe nedrept.
    Din pacate nu traim intr-o tara normala, de aceea persoane care practica copy-paste castiga premii :((

    • Newparts 2016-07-30 Reply

      Initiaza o petitie online 🙂
      Dar verifica intai daca esti imaculata …

      • Rodica 2016-08-01 Reply

        Daca ai avea obraz sau macar un pic de bun simt ai ceda premiile sau contravaloarea acestora celor care au organizat concursul sau posesorului platformei. Cu siguranta ca nu vei face asa, deoarece ti-ai demonstrat adevaratul caracter.

        • Newparts 2016-08-02 Reply

          Eu cred ca esti intr-o confuzie totala. In primul rand nu am participat la un cenaclu cultural sau de creatie literara unde obiectul servicului sa fie un text literar. Din cate stiu eu intr-o campanie pentru bloggeri obiectul serviciului sunt linkurile. Linkurile exista si produc efect. Asadar acuzatiile si ironiile tale sunt pur si simplu gratuite. Cat despre cedari si donatii, ce tin de filantropie, cred ca am facut mai multe decat ai tu ani de viata.

          • Ethos 2016-08-02 Reply

            „Tentativele de copiere sau plagiat dovedite pot fi sancţionate cu respingerea postarii. Dupa mai multe abateri, bloggerul poate fi exclus din Campionatul National de Blogging.”

            Am citat din regulamentul Blogal Initiative, peste care am avut curiozitatea să mă uit mai devreme, deși nu particip, în timp ce tu participi dar nu-l cunoști. Se aplică și la campanii și la campionat, în care tu ocupi un nemeritat loc șase. Dă-i înainte cu tupeu!

    • Cudi 2016-07-30 Reply Author

      Revin aici cu un update, că telenovela divei afectate continuă. Am mai comentat şi acest articol, însă nu toate comentariile mi-au apărut (de dimineaţă, comentariile mele au intrat în moderare). Ultimul meu comentariu, căruia i-am făcut un screenshot (vorba aia, nu se ştie niciodată) a fost iniţial aprobat de Comentatoare, apoi a dispărut. Ceva de genul Dosarelor X, pentru că autoarea a tastat cu degeţelele ei că vrea să audă ce au de spus toţi deştepţii:

      ” alt=”” />

      Comentariul meu (rătăcit prin spam sau trash, cine ştie) a fost ăsta:

      ” alt=”” />

      Între timp, a comentat şi Ketherius. Degeaba, că a fost cenzurat, deşi a aprobat alte comentarii între timp, dintr-acelea pozitive. Al căror mesaj s-a îndepărtat de nesimţita reacţie a hoţului dovedit şi s-a centrat, cum era de aşteptat, pe nesimţirea mea. Pe scurt, comentatoarea m-a cenzurat, Iuliu Bakcsi a rămas cum l-am aflat, totul pe fondul unei false coborâri de cortină, cu îmbrăţişări şi mângâieri blogosferice, pentru că neoliberalismul şi pentru că adevărul se scrie în fel şi chip. Şi din câte observ, mormolocul Bakcsi continuă să polueze pe ici şi colo cu justificări trase de păr şi explicaţii favorabile plagiatului. Dar problema sunt eu.

      • Mariana 2016-07-31 Reply

        Am remarcat şi eu că ţi-a dispărut comentariul.
        Discuţia a căpătat în schimb o tentă meloramatică: “Mi s-a parut infantil si necivilizat, chiar daca mediul e virtual, sa ‘omori mesagerul’ pentru plagiatul cuiva.” Şi am tot căutat scena omorului şi n-am găsit-o. E probabil vizibilă numai pentru ăia care consideră că vinovat nu e hoţul, ci aceia care-l prind. Ăsta e “adevăru-l” lor.

        • Cudi 2016-07-31 Reply Author

          Dacă am fi trăit toată povestea într-o piesă de-a lui Caragiale, Comentatoarea ar fi leşinat de cinci ori până acum (în ciuda melodramei, unele mai speră că autoarea e bărbat). Iar Iuliu Bakcsi ar fi câştigat lupta pentru primărie.

          • Mariana 2016-07-31 Reply

            În privinţa identităţii autoarei [cred] că m-am lămurit, mi-a căzut fisa că pot s-o iau pe “firul apei”:

            [ *** retras de autor *** ]

            Iar mulţumită invitaţiei ei la discuţii pe fb am aflat numele tău. 🙂
            A fost un weekend instructiv 😀

        • Comentatoramator 2016-08-01 Reply

          Ai descoperit, draga mea, cum mă cheamă! Ce nu stii tu este ca toti cei care ma citesc si comenteaza stiu acest lucru! In virtutea bunului simț, au acceptat motivele pentru care mă ascund, motive pe care nu-ți doresc sa le ai! Vă doresc sa fiți fericite, amandouă, si să vă ingrijiți, in continuare, cu acelaşi aplomb, de viețile altora!

          • Mariana 2016-08-01 Reply

            Draga mea, dacă te ascunzi, nu trebuia să participi la SB cu blogul ăsta, sau măcar nu trebuia să dai de veste pe blog că ai participat. Eu n-am făcut altceva decât să redau aici o informaţie publică, preluată pe net, n-am dezvăluit ceva confidenţial, care mi-a fost încredinţat numai mie.
            Plus că, necunoscându-te şi necitindu-te de obicei (fiindcă n-am prea mult timp de citit, nu fiindcă aş avea ceva împotriva stilului tău) n-aveam de unde să ştiu că ai motive serioase să te ascunzi.
            Nu pot decât să te sfătuiesc să fii mai prudentă pe viitor şi s-o rog pe Cudi să-mi şteargă de aici comentariul cu numele tău.
            Şi eu îţi doresc să fii fericită şi să nu te mai consideri atacată când de fapt nu te atacă nimeni, ca în cazul poveştii cu interviul lui Backsi.

            • Cudi 2016-08-01 Reply Author

              Am şters rândul cu numele real al Comentatoarei. Cât despre interesul faţă de identitatea acesteia, pentru unii (ca mine) este pur teoretic.

          • Mariana 2016-08-01 Reply

            Mulţumesc pentru ştergerea rândului cu pricina, Cudi.
            Şi în cazul meu interesul faţă de identitatea comentatoarei tot pur teoretic e. (Oricum numele ei real nu-mi spune absolut nimic.)
            Am fost doar curioasă să văd dacă e femeie, cum mi-a făcut impresia când am citit interviurile, sau bărbat, cum pare când îi citeşti ultimul articol. În rest, viaţa ei nu face obiectul curiozităţii mele.

  • Iuliu Bakcsi este plagiator 2016-07-31 Reply

    […] un câștigător. A câștigat câteva campanii Blogal Initiative. Utilizând, bineînțeles, metode pline de creativitate. Sau ce, găsirea surselor potrivite pentru o campanie și copierea informațiilor din ele e lucru […]

  • Johnny 2016-08-02 Reply

    Plagiatul inseamna furt, asa ca iuliu backsi poate fi numit hot.
    Am vazut ca unii i-au luat apararea pe interneti. Oare ei cum or fi, curati ca lacrima?

  • […] “Eu cred ca esti intr-o confuzie totala. In primul rand nu am participat la un cenaclu cultural sau de creatie literara unde obiectul servicului sa fie un text literar. Din cate stiu eu intr-o campanie pentru bloggeri obiectul serviciului sunt linkurile. Linkurile exista si produc efect.” (http://ketherius.ro/2016/07/29/epopeea-iuliu-bakcsi-continua/) […]

  • Un vis premonitoriu 2017-01-16 Reply

    […] sunt unele nume și informații la care nu pot avea acces, am lăsat tot textul sub numele meu: Bakcsi. Iuliu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *